Boygen.no

Spania – vårt nærmeste ferieland

Viva España var den stor hitlåta i charterturismens barndom. Nordmenn oppdaget at det kun tok noen få timer å komme til et eksotisk land med varme hele året. De fleste reisene gikk til Kanariøyene der det var aller varmest, slik at vi kunne slenge oss i sola midtvinters. Vinterbleke kropper kunne få farge og energi til gjennomføre den norske vinterens andre fase.

Prisnivået var så lavt at man følte seg som konge. Folk sa at de spiste og drakk så billig at de egentlig tjente penger på reisen. Reisene var gjennomorganiserte med svenske eller norske turledere, så ikke lite reisevante nordboere skulle forville seg bort i et språklig ingenmannsland.

Dagens Spania

Mye har forandret seg. Reisemålene har blitt flere. Alle Middelhavslandene byr nå sol og badeliv året rundt. Nordmenn er blitt globale og tar gjerne turer til andre verdensdeler. Vi snakker engelsk like godt som morsmålet vårt, (mener vi selv). I hvert fall klarer vi oss greit. Og spansk er valgfag på skolen, så ordforrådet omfatter mer enn «hola» og «dos cervezas». Spanias inntreden i EU og innføringen av euro har gjort at det ikke er like billig lenger, selv om de fortsatt holder seg godt under norsk prisnivå

Kanariøyene holder stand som reisemål, og reiser til det spanske fastlandet blir mer og mer populært. Vi reiser oftere til Spania enn vi reiser over grensa til nabolandet Sverige.

Den norske lønningsposen er så romslig at vi kan reise hvor vi vil i verden. Likevel blir det Spania gang på gang. Litt av svaret er at det profesjonelle spanske reiselivet stadig makter å fornye seg.

De holder på det som er bra, de gjennomorganiserte pakketurene. Det er enkelt å reise til Kanariøyene. Det er fortsatt rimelig, om ikke like billig som før.

Spansk mat og kultur

I tillegg har man klart å åpne skandinavers øyne for spansk kultur. Vi vil lære om det tidlige Europas historie, se sporene etter romerske besittelser for 2 000 år tilbake og maurenes praktfulle moskeer 1 000 år senere. Ikke minst elsker vi spansk mat. Og det i den grad at vi lærer oss å lage tapas og paella som vi trøster oss med hjemme på mørke og kalde vinterdager, mens vi teller ned til neste Spania-tur.

De spanske språkskolene er gode formidlere her. Så vel ungdom som eldre nyter fellesskapet og følelsen av å utvide sin språklige og kulturelle horisont. Gjerne kombinert med spansk kafeliv. En café cortado og buñuelo til frokost, og et glass øl og en tapas til kvelds. Innimellom kommer en solid tre-retters dagens lunsj.

Har du ikke bestilt ennå, kan du klikke her. Vi gjentar: Viva España.