Boygen.no

Gode sko til turen

 

Portrait of female hikerNår du er på tur, er det viktig å kle seg riktig. Det er ikke morsomt å bli våt eller frossen. Det er heller ikke morsomt å få gnagsår. Da blir turen både lang og vond, og naturopplevelsen blir ikke like god som den kunne – og burde – ha vært.


Kle deg lagvis


Den viktigste regelen på tur, er å kle seg lagvis. Når man er i bevegelse, blir man varm. Da er det greit å kunne ta av seg et lag eller to. Når man tar en pause, kan man raskt bli frossen, og da gjelder det å ha ekstra lag å kle på seg. Ikke ha på så mange klær at du blir våt av svette mens du går, for da blir du raskt nedkjølt når du stanser. Hvis klærne blir våte, gjelder det å bytte raskt når du tar en pause. Kler du deg lagvis, kan du tilpasse bekledningen etter vær og aktivitetsnivå.


Bruk gode sko


Med dårlige sko, kan turen bli et mareritt. Med gode sko, slipper du å tenke på føttene. Da kan du heller konsentrere deg om naturen og turopplevelsen. Skoene skal ikke gnage, og de skal være tilpasset underlaget du går på. Husk at en tur på asfaltvei krever andre sko enn en tur i skogen eller fjellet. Skal du gå i variert terreng, kan det være lurt å ha flere par sko og støvler å velge blant. Det betyr ikke at du skal ha med deg ti par sko, men det kan være greit å ha to par sko, samt et par støvler dersom du skal på skikkelig langtur. Med to par sko, kan du også bytte dersom skoene blir våte.


Vær forberedt på værendringer


Været kan endre seg veldig fort i Norge. Vær forberedt på det. Ha med regntøy og gjerne en boblejakke, selv om sommeren. Lue og votter er også nødvendig hele året, spesielt i fjellet. Ta med tørre sokker. To par sko er, som nevnt, veldig smart dersom du blir våt. Er det skikkelig vått, er det bare vanntette sko eller støver som gjelder. Våte føtter blir kalde og ekstra utsatt for gnagsår.