Boygen.no

Vær forsiktig i fjellet

Nordmenn elsker å reise på tur. Enten det er påsketur, høst-, vinter,- eller sommerferie. Vi finner sikkert muligheten en eller annen helg også. Men selv om det handler om å slappe av, må vi ikke glemme å være forsiktige. Uhell kan skje veldig lett. I dag har tilgangen til mobilen vår gjort oss litt for sløve. Folk tror at ingenting galt kan skje siden vi har telefonen med oss. Telefonen i seg selv løser ingenting og det er heller ikke dekning over alt. Det beste er å forsøke å hindre at noe galt skjer. Husk å les fjellvettreglene og følg dem, selv om du har telefonen med deg.

Se opp for snøskred

1200px-PåskeDe gamle fjellvettreglene er fra rundt 1950. Derfor har Røde Kors, Norske Tindevegledere og Den Norske Turistforening gjort noen endringer på dem. De har modernisert fjellvettreglene på noen områder og lagt til noe. Det sto blant annet ingenting om ferdsel på is, eller om snøskred. Skal du opp i fjellet er snøskred en reell fare vinterstid, derfor var det på tide å legge dette inn i reglene. Sørg derfor for å lese de nye reglene som er oppdaterte i år. Forskerne kan ikke alltid forutse når og hvor et snøskred oppstår. Men en forutsetning er at terrenget må være rundt 30 grader bratt. Snøskred kan skje hvis snødekket er ustabilt, dvs. at det er forskjellige typer snølag oppå hverandre. Når tyngden på snøen blir stor nok til at snøpartiklene ikke klarer å holde på bindingen, kan det begynne å skli ut og et snøskred oppstår. Selv et lite skred kan være livsfarlig for alle som er ute i fjellet.

Ut på tur, aldri sur

Husk at selv om du har mobilen med, er det ikke alltid dekning overalt. Skulle du miste mobilen eller er bevisstløs, får du ikke sagt ifra eller ringt til noen. Noe som derimot er lurt hvis du skal på tur, er å ha på lokaliseringstjenesten på mobilen. Skulle du være savnet og du er i nærheten av telefonen din, kan mobilsignalene brukes til å lokalisere deg. Så den er en ekstra sikkerhet. Husk bare å lade den helt opp før du drar, og spar mest mulig på strømmen i tilfelle turen blir lengre enn du hadde planlagt. For det kan være lett å gå seg vill, selv med GPS og kart. Ikke la frykten for at noe skal gå galt ødelegge en sjanse for rekreasjon. Ingenting slår en trivelig fjelltur i nydelige omgivelser, sommer som vinter. Så lenge du bruker fornuften og har fjellvettreglene som utgangspunkt, kan du nyte fjellet i all sin prakt!