Boygen.no

Sov godt på tur med riktig sovepose

 

Det er viktig å velge riktig sovepose, og før man går til anskaffelse av èn er det flere ting man bør tenke over. For deg som drar på overnattingsturer er soveposen blant det viktigste turutstyret; uten ordentlig søvn blir man raskt slapp og trøtt, noe som vil påvirke turgleden i negativ forstand. Det florerer av soveposer på markedet og derfor skal vi i denne teksten prøve å gjøre deg bedre rustet til å velge den soveposen som best vil passe for deg og ditt bruk. Å være på tur skal være en fin opplevelse og dette kan soveposen være med å bidra til.

Temperatur, lengde og passform

Først bør man tenke over hvor og på hvilken tid av året man skal bruke soveposen. Jo kaldere det er i luften, jo tykkere må soveposen være for å holde på varmen. Mange butikker opererer i sine guider med såkalt komfort-temperatur og ekstrem-temperatur, her er det lurt å velge pose ut i fra komfort-temperatur. Ekstrem-temperatur angir hvilken temperatur soveposen tåler, uten at det nødvendigvis blir en komfortabel natt for brukeren. Etter endt tur er det alltid godt å komme hjem til sengen. Har du lyst på en ny, vil det bli ett høydepunkt å komme hjem og sove i din gode seng fra furniturebox.no. Akkurat som ved valg av seng, må man også ved valg av sovepose tenke på lengde og passform. Det skal være nok plass til at man kan dra soveposen over hodet og trekke opp knærne. Derfor bør man velge en pose som er 10-15cm lengre enn seg selv. Med passform bør man ta sin skulderbredde i betraktning.

Materiale, ytterstoff og diverse

Israel_2_021_Sleeping_Rucksack-TouristSoveposers innermateriale består hovedsaklig av enten dun eller syntetisk fyllstoff. Disse to har både fordeler og ulemper. Dun er et naturmateriale og kommer fra enten gås eller and. Fordeler med dun er at det er mye mer holdbart og varmer mer enn syntetisk fyll, men det mister sin isolasjonsevne om det blir vått. Syntetisk fyllstoff betyr kunstfiber. Fordeler med syntetisk fyll er at det ikke mister all isolasjonsevne selv om det blir vått og i tillegg er det allergivennlig. Ulemper med dette fyllet er blant annet at det synker sammen over tid samt at det er tyngre enn dun og at det ikke kan komprimeres like mye. Forøvrig er de fleste soveposer laget med syntetisk fyllstoff. I tillegg til en god sovepose kan det være fordel med et liggeunderlag om du skal overnatte utendørs i kalde temperaturer. Liggeunderlag isolerer mot varmetap og sammen med en god sovepose skal man være sikret mot kalde vinternetter.