Boygen.no

Tips for en vellykket ferie i campingvogn

For få år siden var campingvogn noe som ble forbundet med de litt mindre pengesterke. Nå er det ikke lenger sånn. For campingvogner og -biler blir stadig mer luksuriøse, og du kan få kjøpt disse i millionklassen. Fordelen med campingvogn fremfor campingbil er at vogna kan settes på en fast plass, og at den kan brukes hele året. Du kan velge deg en sommerplass ved sjøen og en vinterplass ved alpinbakken. Eller du kan ta den med deg og reise på en real ferie i Europa. Valgene er mange.

Men det er ikke bare å koble vogna på bilen og suse avgårde. Det kreves planlegging. Derfor vil vi gi deg noen tips slik at campingferien din kan bli mest mulig vellykket.

Forbered deg før avreise

Det kan være lurt å lage seg sjekkliste for ulike ting som må tas med, inkludert truser og barberutstyr fra gents. Lag også en liste over hva som må sjekkes på campingvogna. Er brannslukningsapparatet på plass og i orden? Har du reservehjul, jekk og varseltrekant? Før du i det hele tatt begynner å tenke på avreise må selvfølgelig vogna inn på en årlig service. Blant annet må bremser og lys sjekkes, og det må foretas en trykksjekk av gummislangen til gasstanken. Se også til at gasstanken ikke har utvendige sprekker.

Ikke hast avgårde

Dere skal tross alt på ferie, så det er ingen grunn til å stresse for å komme først mulig frem. Det blir verken hyggelig for deg eller familien om dere raser avgårde. Hvis dere må rekke en ferge, dra heller litt tidligere enn nødvendig og ta en hyggelig stopp underveis om dere ser at dere har god tid. Husk at en forbikjøring med campingvogn eller campingbil ikke er det samme som med bil uten trekk bak.

Skal du foreta en forbikjøring bør dette være ytterst nødvendig og ikke minst forsvarlig. Skal dere reise rundt i Norge må dere være forberedt på trange veier. Da er det bedre å ligge i en fart som tillater overraskelser rundt neste sving, enn å risikere å havne utenfor veien. Bremselengden blir også lenger når du har en vogn på slep.

Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC) har lokalkontorer over hele landet. Disse tilbyr spesialkurs for førere av campingvogn. Her får du informasjon om kjøring og bruk av campingvogn, og opplæring rundt hvilke lover og regler for de som kjører med tilhenger. Er du medlem av NBCC, er kurset gratis. Er du ny campingvognsjåfør anbefaler vi absolutt at du investerer de totalt 16 timene kurset varer. Når du skal kjøre med en stor campingvogn på slep er det særs viktig at du stiller så forberedt som overhodet mulig, slik at du er best rustet mot eventuelle farer som kan oppstå.